Sacharidy, proteiny a tuky představují základní živiny, bez kterých by se náš organismus neobešel. Každá z těchto kategorií v našem těle plní určité funkce, a aby zdraví nevázlo, je třeba stravu také nějak vyvážit. Obsahovat by měla zhruba 25 – 30 % tuků, asi 60 % sacharidů a 15 % proteinů. A v jakých potravinách tyto látky najít, k čemu slouží? Pojďme si je nyní stručně představit.
Sacharidy jsou nepřesně také nazývány jako cukry a pro náš organismus představují největšího dodavatele energie. Funkcí mají více:
Nevýhodou sacharidů je bohužel to, že je nelze moc dobře skladovat. Jejich rezervy v těle jsou malé, rychlostí blesku se spotřebují a zvláště při cvičení je musíme dodávat. Rozdělit si je můžeme na dvě skupiny:
Zvláště pro diabetiky a redukční dietu jsou pak vhodné potraviny s nízkou hodnotou GI, tedy glykemického indexu. Ten v podstatě vyjadřuje rychlost, jakou se sacharidy přemění na glukózu, která se posléze dostane do krevního oběhu. Jako vhodné potraviny lze označit ty, jejichž glykemický index je menší, než 50.
Potravina | Hodnota GI |
Smažené hranolky | 110 |
Med | 90 |
Česnek | 10 |
Brokolice | 10 |
Paprika | 10 |
Kořenová zelenina | 10 |
Sójové boby v konzervě | 14 |
Hořká čokoláda (70 %) | 22 |
Droždí | 25 |
Plnotučné mléko | 25 |
Červená čočka | 27 |
Vařená cizrna | 30 |
Ovocná marmeláda | 30 |
Odstředěné mléko | 30 |
Slazený jogurt | 35 |
Pomeranče, hrušky | 35 |
Rajčatový džus | 40 |
Červené fazole | 40 |
Mrkvový džus | 44 |
Ovesná kaše | 48 |
Jahody, mango | 50 |
Tuky patří k jednoduchým lipidům a krom vlivu na náš organismus mají i neopomenutelný technický význam – slouží totiž také k výrobě mýdel, laků a barviv. Dnes se však zaměříme spíš na jejich funkci v organismu:
Obecně známe rozdělení tuků na dobré a špatné. Dvě třetiny příjmu tuků by měl tvořit samozřejmě ten dobrý, zbylá třetinka pak zbývá na tuk takzvaně špatný. Toho se snažíme přijímat co nejméně.
Jde o tuky rostlinného původu či rybí tuk. Kde je najdeme?
Jde především o tuky živočišného původu. Najdeme v nich velké množství mastných nasycených kyselin a v naší potravě mají minimální podíl.
Proteiny (bílkoviny) jsou složeny z aminokyselin. Většinu z nich si naše tělo neumí vytvořit, a tak je třeba je přijímat z kvalitních potravin. A proč to, k čemu bílkoviny slouží?
Bílkoviny, stejně jako tuky, se dělí na dvě kategorie dle výskytu: