
Sacharidy, proteiny a tuky představují základní živiny, bez kterých by se náš organismus neobešel. Každá z těchto kategorií v našem těle plní určité funkce, a aby zdraví nevázlo, je třeba stravu také nějak vyvážit. Obsahovat by měla zhruba 25 – 30 % tuků, asi 60 % sacharidů a 15 % proteinů. A v jakých potravinách tyto látky najít, k čemu slouží? Pojďme si je nyní stručně představit.
Sacharidy jsou nepřesně také nazývány jako cukry a pro náš organismus představují největšího dodavatele energie. Funkcí mají více:
Nevýhodou sacharidů je bohužel to, že je nelze moc dobře skladovat. Jejich rezervy v těle jsou malé, rychlostí blesku se spotřebují a zvláště při cvičení je musíme dodávat. Rozdělit si je můžeme na dvě skupiny:
Zvláště pro diabetiky a redukční dietu jsou pak vhodné potraviny s nízkou hodnotou GI, tedy glykemického indexu. Ten v podstatě vyjadřuje rychlost, jakou se sacharidy přemění na glukózu, která se posléze dostane do krevního oběhu. Jako vhodné potraviny lze označit ty, jejichž glykemický index je menší, než 50.
| Potravina | Hodnota GI |
| Smažené hranolky | 110 |
| Med | 90 |
| Česnek | 10 |
| Brokolice | 10 |
| Paprika | 10 |
| Kořenová zelenina | 10 |
| Sójové boby v konzervě | 14 |
| Hořká čokoláda (70 %) | 22 |
| Droždí | 25 |
| Plnotučné mléko | 25 |
| Červená čočka | 27 |
| Vařená cizrna | 30 |
| Ovocná marmeláda | 30 |
| Odstředěné mléko | 30 |
| Slazený jogurt | 35 |
| Pomeranče, hrušky | 35 |
| Rajčatový džus | 40 |
| Červené fazole | 40 |
| Mrkvový džus | 44 |
| Ovesná kaše | 48 |
| Jahody, mango | 50 |
Tuky patří k jednoduchým lipidům a krom vlivu na náš organismus mají i neopomenutelný technický význam – slouží totiž také k výrobě mýdel, laků a barviv. Dnes se však zaměříme spíš na jejich funkci v organismu:
Obecně známe rozdělení tuků na dobré a špatné. Dvě třetiny příjmu tuků by měl tvořit samozřejmě ten dobrý, zbylá třetinka pak zbývá na tuk takzvaně špatný. Toho se snažíme přijímat co nejméně.
Jde o tuky rostlinného původu či rybí tuk. Kde je najdeme?
Jde především o tuky živočišného původu. Najdeme v nich velké množství mastných nasycených kyselin a v naší potravě mají minimální podíl.
Proteiny (bílkoviny) jsou složeny z aminokyselin. Většinu z nich si naše tělo neumí vytvořit, a tak je třeba je přijímat z kvalitních potravin. A proč to, k čemu bílkoviny slouží?
Bílkoviny, stejně jako tuky, se dělí na dvě kategorie dle výskytu: