Chcete-li zhubnout – změňte myšlení!

Chcete-li zhubnout – změňte myšlení!

By: digitalbob8

Pokud máte opravdu zájem se svým tělem něco udělat (zhubnout, zpevnit), tak musíte nutně změnit i způsob myšlení. Jelikož nelze změnit přírodní zákony podle svých zvyků, je nutné své zvyky, návyky naopak přizpůsobit přírodním zákonitostem. Když to akceptujete a hlavně dobrovolně přijmete za své – začíná to celkem dobře fungovat. Ano – celé se to nakonec vlastně točí kolem jedné jediné věci – ZMĚNA MYŠLENÍ!

Celkem trefně to vyjádřil Carl Langerfeld (German fashion designer): „Je téměř nemožné zeštíhlet a stále zůstat hloupým.“

Teprve v okamžiku, kdy si konečně uvědomíte, ověříte (a hlavně akceptujete) jednoduché přírodní zákony – pak teprve změníte svůj dosavadní stereotyp ve stravování a zjistíte, že to opravdu lze, že to jde! To platí hlavně pro snižování váhy.

Tady jsou základní, nejjednodušší recepty:

By: Nina Matthews

  • změňte své myšlení a stanovte si jasné cíle (např. zmenšit obvod pasu o 5 cm)
  • vyřaďte sacharidy s vysokým glykemickým indexem (GI)
  • vyřaďte cukr – žádný cukr
  • vyřaďte alkohol – max. sklenička vína nebo vinného střiku
  • vyřaďte tuk – sádlo, máslo, tučná masa
  • jezte dostatek netučných bílkovin – ryby, drůbež
  • jezte hodně ovoce a zeleniny
  • zaměřte se na nízkoenergetické potraviny
  • hodně pijte – 2-3 litry vody nebo minerálky
  • hýbejte se, sportujte, buďte aktivní

Co je to glykemický index (GI)

Velikost molekul cukru je různá a tím je ovlivněna i rychlost vstřebávání do krve, rychlost zvýšení hladiny krevního cukru a množství inzulínu, který musí být vyplaven kůrou nadledvinek, aby udržel stálou hladinu krevního cukru.

Index cukru nebo glykemický index (GI) udává, jak rychle může přecházet cukr do krve, tedy, jak rychle se zvýší krevní cukr a posléze, jak silná bude produkce inzulínu. Cukry s GI větším než 80 jsou „vstřeleny“ do krve, ty s GI 50-80 plynule „vtékají“ do krve a ty s GI 30-50 „prosakují“ pomalu do krve. Jinak řečeno – čím rychleji se zvedne hladina glukózy v krvi, tím rychleji přijde odezva v podobě hormonu inzulínu, který má za úkol uložit cukr do buněk. Tam se zužitkuje jako zdroj energie. Má-li však tělo energie dostatek – přemění ji na tuk!

Proto je dobré využívat potraviny s nízkým GI (do 50-60).

Glykemický index (GI)

Zdroje cukru GI
Pivo 110
Hroznový cukr (glukóza) 100
Bílý chléb 95
Brambory vařené 85
Mrkev vařená 85
Žitný chléb 76
Bílá rýže 72
Cukr (sacharóza) 70
Čokoláda 70
Coca-Cola, limonády 70
Těstoviny vařené 55
Parabolická rýže 48
Hroznové víno 45
Jablečný džuš 40
Ovesné vločky, musli 40
Těstoviny al dente 40
Celozrnné pečivo 40
Jablka 38
Přírodní rýže 35
Fíky 35
Mrkev syrová 30
Mléčné výrobky 30
Jablečný mošt 20
Hořká čokoláda 22
Zelenina < 15

Inzulín – stěžejní hormon

Z různých důvodů je velmi důležité tento mechanismus pochopit, protože stále se zvyšující hladina inzulínu:

  • vede po určité době k poruše funkce slinivky břišní a tím k onemocnění cukrovkou
  • vyplavuje nejen cukr do svalových buněk, ale současně i tuk do tukových buněk – což vede k ukládání tuku

Proto by bylo vhodné zaměřit se a dodávat organismu výhradně cukry s nízkým glykemickým indexem.

Potraviny s nízkou koncentrací energie

Podstatné při hubnutí, jak již jistě zjišťujete je, co vlastně jíte. Nejlepší strategie na hubnutí je volit potraviny s nízkým GI, co nejnižší energetickou hodnotou.

Pokud do svého jídelníčku zařadíte více potravin, které mají méně než 2 kcal na jeden gram, zbavíte se tak svých špatných návyků a zhubnete pohodlněji a natrvalo. Protože tyto potraviny s nízkou koncentrací energie jsou zároveň obvykle bohaté na vlákninu, antioxidanty nebo čisté proteiny stejně jako na tekutiny, budou přínosem pro vaše zdraví.

Kcal/gram Vybrané příklady
0,25 Zelenina
0,35 Grapefruit, jahody, vodní meloun
0,4 Mrkev, kapusta, petržel
0,5 Lesní plody, pomeranče, meruňky, broskve
0,5 Vaječný bílek
0,6 Ovoce
0,62 Vařená ovesná kaše
0,7 Hroznové víno
0,75 Zapékaná směs hovězího s fazolkami
0,6-1,0 Jogurt, sýr Cottage
0,75-0,9 Hrášek, kukuřice, banány, Tofu
0,9-1,2 Lasagne, ravioli, kompoty
1,0-1,6 Nesmažené mořské ryby nebo kuřecí prsa
1,1-1,3 Vařená rýže, brambory nebo sladké brambory
1,5-1,7 Vejce
1,6 Avokádo
1,9-2,5 Sendviče, kuře nebo guláš z hovězího masa

By: Pink Sherbet Photography

Na závěr – nevažte se! Měřte se!

Nejdůležitější kritérium každého správného hubnutí (diety) je pravidelné měření! Důležité je myslet realisticky a nechtít hubnout příliš rychle. Zpravidla bývá rozumný postup, když se vám podaří v pase zhubnout každé dva týdny okolo 1,25 cm. Obecně platí, že když zhubnete 2,5 cm v pase, zhubli jste o necelé dva kilogramy a zbavili jste se okolo 900 g tělesného tuku.

 Pokud jste se již rozhodla a chcete opravdu aktivně začít bojovat proti nadváze a zpevnit své tělo – stačí vyplnit základní údaje na http://tvojepromena.cz  a následně zavolat na +420776644010 a dohodnout si první  schůzku.

Také se můžete  zaregistrovat na www.gymls.cz a získat eBook ZDARMA

 „10 důvodů, proč se ženám nedaří zhubnout“

Následně obdržíte několik mailů, kde Vám budu posílat informace o glykemickém indexu (GI), jaké potraviny kupovat, jakým se vyhýbat, pošlu Vám i pár videí o tom, jak cvičit doma.

Také si mě můžete najít na Face Booku  a zaregistrovat se ZDE.

Doufám, že budete spokojená a zůstaneme spolu v kontaktu.